Smakförstärkare


Alla smakförstärkare är naturliga ämnen som också finns i annan mat. Vissa forskare menar dock att tillsatta smakförstärkare kan få oss att överäta. Den vanligaste smakförstärkaren är glutaminsyra och olika former av glutamater. Ett fåtal personer kan vara överkänsliga mot dessa ämnen. Får de i sig för mycket glutamat kan de drabbas av huvudvärk, svettningar och tryck över bröstet.

Eftersom glutamat är en vanlig tillsats, får också många i sig för mycket av detta. EU-kommissionen tittar därför på om de ska begränsa mängderna i vår mat.


E-nummer som ingår i detta filter är: E 620, glutaminsyra, E 621, mononatriumglutamat, E 622, monokaliumglutamat, E 625, magnesiumdiglutamat, E 627, dinatriumguanylat, E 630, inosinsyra, E 631, dinatriuminosinat, E 635, dinatrium-5’-ribonukleotider, E 640, glycin, E 650, zinkacetat.


Det finns fler smakförstärkare men dessa används i dagsläget inte i svensk mat.