Ladda ner från Appstore
Ladda ner på google play


Palmolja


Regnskogen kan påverkas av att vi äter palmolja. Mycket av världens palmolja kommer från palmer som odlas på marker där man har huggit ner regnskog. Den svenska branschorganisationen Livsmedelsföretagen bestämde därför 2014 att svensktillverkade varor endast skulle innehålla certifierad palmolja, som har tagits fram på ett hållbart vis.


En granskning av Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur avslöjade dock 2023 att det finns ett utbrett fusk inom branschen. Granskningen visade att en del av den palmolja som används i Sverige kom från skövlad regnskog i Indonesien.


När palmolja och andra vegetabiliska fetter tillverkas bildas även ämnen som kallas glycidylestrar och 2- och 3­MCPD­estrar. I stora doser är de cancerframkallande. Livsmedelsverkets och EU:s bedömning är att de halter glycidylestrar och 2- och 3­MCPD­ estrar vi generellt får i oss är ofarliga, men att det är bra att minska på dem. I mars 2018 införde de därför ett gränsvärde för hur mycket glycidylestrar det får finnas i barnmat och vegetabiliska fetter.


Det här filtret kommer att visa rött om ett livsmedel innehåller palmolja.